Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Dobrodošli

mangelosnagrada.org.rs je internet prezentacija Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos ustanovljene 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka kao deo regionalnog projekta Young Visual Artists Awards (YVAA).

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Na linkovima se možete upoznati detaljnije sa istorijatom nagrade, procedurom za prijavu na konkurs,kao i radovima predstavljenim na prethodnim konkursima u arhivi.

Aktuelno


Dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2018.‏

U ponedeljak 2.7.2018. godine u galeriji Remont otvorena je izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".  Finalisti/kinje Nagrade Dejan Clement, Nadežda Kirćanski, Dejan Marković, Dušan Rajić i Ivana Ranisavljević su pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Nadeždu Kirćanski za ovogodišnju dobotnicu  Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos". 

Ovogodišnji žiri nagrade koji je radio u sastavu: Vjera Borozan (istoričarka umetnosti i kustoskinja, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore), Jelena Mijić (umetnica, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017.),  Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug: Dejan Clement, Nadežda Kirćanski, Dejan Marković, Dušan Rajić i Ivana Ranisavljević.

 

Iz obrazloženja žirija:

 

Članovi žirija žele da se zahvale finalistima na inspirativnim razgovorima i kvalitetno produciranim radovima. Posebno želimo da istaknemo i kvalitet izložbe u celini. Smatramo da ova izložba daje uvid u relevantne prakse na ovdašnjoj savremenoj umetničkoj sceni. 

 

Nagrađena finalistkinja je prikazala kapacitet da se na neposredan način bavi aktuelnim društvenim fenomenima. Kroz svoj rad  uspostavila je vezu izmedju verbalnog žargona svoje generacije, traumatičnih tema društvene svakodnevnice i jezika savremene umetnosti. Nagrađena umetnica za 2018. godinu je Nadežda Kirćanski.

 

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) završila je 2017. osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, na kojem je trenutno na prvoj godini doktorskih studija. Izlagala je na tri samostalne (nista spec 1.0, Dom Omladine; #RIP, Remont) i na više od 20 grupnih izložbi. Dobitnica je nagrade „Sreten Stojanović, profesor ALU“ za dostignuća u skulpturi 2017. godine.

www.behance.net/nadezdakircanski

“U svojoj umetničkoj praksi nastojim da eksploatišem sadržaje raspoložive realnosti i na taj način ponudim platformu za dijalog kroz koji ju je možda moguće artikulisati i eventualno preoblikovati. Identifikacijom, arhiviranjem i uvezivanjem nelogičnosti koji su sastavni deo savremene svakodnevnice, istražujem mehanizme koji ih proizvode.”

 

Dobitnicu Nagrade Mangelos Nadeždu Kirćanski očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

 


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena šesnaesti put.
Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i  informisanje Republike Srbije. 

Image and video hosting by TinyPic