Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Dobrodošli

mangelosnagrada.org.rs je internet prezentacija Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos ustanovljene 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka kao deo regionalnog projekta Young Visual Artists Awards (YVAA).

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Na linkovima se možete upoznati detaljnije sa istorijatom nagrade, procedurom za prijavu na konkurs,kao i radovima predstavljenim na prethodnim konkursima u arhivi.

Aktuelno


Odabrani finalisti Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2016. godinu

Žiri za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Marko Marković (umetnik, dobitnik Nagrade "D.B. Mangelos" za 2015. godinu), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Ivana Vaseva (istoričarka umetnosti i freelance kustoskinja, Skoplje) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2016. godinu. To su (prema abecednom redu):

1. Kristina Benjocki

2. Mia Ćuk

3. Bogomir Doringer

4. Nina Simonović

5. Mihailo Vasiljević 

U najuži krug razmatranja za izbor finalista i finalistkinja ušli su i Žarko Aleksić, Bojana Knežević i Andrea Palašti, a posebno su zapažene i prijave Dragana Bibina, Lidije Delić, Maje Đorđević, Nemanje Lađića, Borisa Lukića, Sonje Radaković, Tijane Radenković, Ivane Ranisavljević, Luke Knežević-Strike, Marka Tirnanića i Julije Zaharijević.

Žiri ističe da su ove godine kandidati i kandidatkinje izuzetno ozbiljno i temeljno pristupili pripremi konkursnog materijala i zahvaljuju se svim umetnicima i umetnicama na učešću u konkursu.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 20. juna 2016, a ime dobitnika ili dobitnice Nagrade za 2016. godinu, žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe.

Image and video hosting by TinyPic