Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Dobrodošli

mangelosnagrada.org.rs je internet prezentacija Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos ustanovljene 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka kao deo regionalnog projekta Young Visual Artists Awards (YVAA).

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Na linkovima se možete upoznati detaljnije sa istorijatom nagrade, procedurom za prijavu na konkurs,kao i radovima predstavljenim na prethodnim konkursima u arhivi.

Aktuelno


Odabrani finalisti nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu.

Prvi krug žiriranja za Nagradu "Dimitrije  Bašičević  Mangelos" 2021. je završen!

 Žiri je ove godine radio u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork). Prošlogodišnji dobitnik nagrade Žarko Aleksić blagovremeno je obavestio organizatore da se iz ličnih razloga povlači iz žirija, a u izboru finalista/kinja pridružila se Dr. um. Milica Ružičić, profesorka na Beogradskoj akademiji poslovno umetničkih strukovnih studija i dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”  za 2004. godinu.

 Na ovogosdišnji konkurs je pristiglo 25 prijava umetnika i umetnica  i uzimajući u obzir kvalitet prijava i stepen zaokruženosti kritičkih i estetskih promišljanja u njihovom umetničkom radu, žiri je za 2021. godinu odabrao petoro finalista.

To su (prema abecednom redu):

Luka Cvetković
Stefan Lukić
Jelena Micić
Arpad Pulai
Tijana Radenković

Žiri je pored izdvojenih finalist/kinja odlučio da pohvali i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Sare Kostić i Igor Schiller-a.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima biće obavljeni početkom jula, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeseti put.

Image and video hosting by TinyPic