Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Dobrodošli

mangelosnagrada.org.rs je internet prezentacija Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos ustanovljene 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka kao deo regionalnog projekta Young Visual Artists Awards (YVAA).

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Na linkovima se možete upoznati detaljnije sa istorijatom nagrade, procedurom za prijavu na konkurs,kao i radovima predstavljenim na prethodnim konkursima u arhivi.

Aktuelno


Jelena Mijić dobitnica Nagrade

U ponedeljak 26.6.2017. godine u galeriji Remont otvorena je izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".  Finalisti/kinje Nagrade Lidija Delić, Ksenija Jovišević, Nemanja Lađić, Jelena Mijić i Ivan Šučetić  su pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Jelenu Mijić za ovogodišnju dobitnicu Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

Podsetimo da je ovogodišnji žiri nagrade radio u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), Nina Simonović (umetnica, dobitnica Nagrade Mangelos za 2016.), Janka Vukmir (istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb) i Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd)

Iz obrazloženja žirija:

“Članovi žirija se zahvaljuju svim umetnicima i umetnicama koji su se prijavili na konkursu za nagradu Mangelos jer su pružili dragocene uvide i podstakli razgovor na relevantne teme iz domena savremene umetničke prakse. Profesionalni načini prezentacije radova finalista i u portfolijima i na izložbi potvrđuju visok stepen kvaliteta umetnika mlađe generacije. Ove godine nagradu je osvojio rad koji demonstrira otvoreni i eksperimentalni pristup istraživanju i sagledavanju složenih relacija na kojima se temelji proizvodnja umetnosti i njena društvena percepcija. Čestitamo Jeleni Mijić i želimo joj produktivni boravak u Njujorku sa nadom da ce stečena iskustva podeliti sa kolegama po povratku.

Jelena Mijić  (1989, Novi Sad) živi i radi u Beogradu. Završila je studije slikarstva na Faklultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Član je foto kolektiva Belgrade Raw i jedan od organizatora umetničkog rezidencijalnog programa MultiMadeira koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeira. Najviše je interesuju nasumičnosti, neodređenost, participativnosti i haos u oblasti umetnosti. Bavljenje ovim temama povlači sa sobom i druga značajna pitanja, ona o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispituje opšteprihvaćene postulate na kojima se zasniva umetničko delo.

http://cargocollective.com/jela

“Najviše me interesuju teme nasumičnosti, neodređenosti, participativnosti i haosa u oblasti umetosti, kao i pitanja o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispitivanje opšteprihvaćenih postulata na kojima se zasniva umetničko delo.  U svom radu nikada ne težim da ilustrujem ili dokažem unapred zadate okvire ili pretpostavke. Podstaknuta konkretnim mestom, trenutkom ili situacijom, radim sa, za tu situaciju, specifičnim i dostupnim sadržajem, na kraju ga pretačući u umetničku formu, koja veoma često nije konačna, nego je samo jedna od faza ili inspiracija za početak novog rada.  Korišćenje tradicionalnih i/ili klasičnih metoda za konstrukciju slike u radovima koji se zasnivaju na nasumičnosti, igri, slučaju i participativnosti publike i slučajnih prolaznika rezultira radovima koji su naoko i formalno veoma klasični, ali su suštinski apsurdni i cinični.

Dobitnicu Nagrade Mangelos Jelenu Mijić očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena šesnaesti put.

 

Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

Image and video hosting by TinyPic