Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Dobrodošli

mangelosnagrada.org.rs je internet prezentacija Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos ustanovljene 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka kao deo regionalnog projekta Young Visual Artists Awards (YVAA).

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Na linkovima se možete upoznati detaljnije sa istorijatom nagrade, procedurom za prijavu na konkurs,kao i radovima predstavljenim na prethodnim konkursima u arhivi.

Aktuelno


Katarina Petrović, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2019.

U petak 5. jula 2019.  godine u galeriji Remont otvorena je izložba finalista Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".  Finalisti/kinje Nagrade su pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, nakon čega je žiri doneo odluku i na otvaranju izložbe proglasio Katarinu Petrović  za ovogodišnju dobitnicu  Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos".

 

Ovogodišnji žiri nagrade radio je u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Sandra Bradvić (istoričarka umetnosti, Cirih/Sarajevo i osnivačica Udruženja Sklop, Sarajevo), Nadežda Kirćanski (umetnica i prošlogodišnja dobitnica Nagrade).  Žiri je u prvom krugu  žiriranja  odabrao 5 finalista i finalistkinja: Nina GalićJelena PantelićKatarina Petrović, Darko VukićJulija Zaharijević. U drugom krugu žiriranja članovima žirija se pridružila i gostujuća članica Ylinka Barotto, kustoskinja saradnica u muzeju Guggenheim (Njujork).

 

Katarina Petrović

 

“Kao umetnica i istraživačica, radim i stvaram u polju u kome se prepliću umetnost, nauka i humanistika. Moje istraživanje usmereno je se na kosmogoniju, odnosno na proces stvaranja i pojam (beskonačne) generativnosti, a u radu koristim medije poput teksta, jezika, zvuka i koda. Prateći koncept stvaranja kao problem krajnjeg porekla (kreiranje kosmosa ili pojavljivanje nečega ni iz čega), kroz rad istražujem misteriozni trenutak pojavljivanja - trenutak u kome šum postaje signal, nasumični događaj smislena informacija i reči postaju meso. Proračun koji se nalazi u jeziku, magična tehnologija izvršnog koda i čin dubokog slušanja - osnove su umetničke prakse u kojoj težim da otvorim prostor imaginarnom da postane realno i realnom da ponovo postane imaginarno. “

 

Katarina Petrović (1986, Niš) završila je master studije na ArtScience departmanu Kraljevskog konzervatorijuma i Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, kao i osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo. Kao stipendista francuske vlade pohađala je i École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Ko-inicijator je ArtScience Forum platforme, podkasta i umetničkog/medijskog projekta Femkanje i članica je Trixie The Hague kolektiva, Stroom Den Haag i ULUSa. Od 2014. do 2016. bila je član RePlay ansambla za elektro-akustičnu improv muziku u Hagu. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu (U10, festival art+science), Arnehmu (festival Oddstream), Hagu (Stroom Den Haag, izložba Kraljevske akademije umetnosti), Milanu (Salone del Mobile), Roterdamu (Test Labs u V2_ Lab for unstable media), Ljubljani (Festival Sonica i Zemlja bez ljudi II u galeriji Kapelica), između ostalih. Recentna održana predavanja i prezentacije uključuju: art +science:makers konferenciju u Beogradu, seminar Politike prostora na Norveškoj pozorišnoj akademiji u Fredrikstadu i Evropski naučni planetarni kongres u Nantu. Katarinin rad nominovan je za Emotional Synthesis nagradu FutureDome u Milanu prošle godine i nagradu Master ArtScience, Kraljevske akademije umetnosti u Hagu. Trenutno je u čitalačkoj rezidenciji umetničkog centra Stroom u Hagu, a radi kao istraživačica u Centru za transdisciplinarna istraživanja Leo Apostel u Briselu.

 

http://katarinapetrovic.net/

 

Dobitnicu Nagrade Mangelos Katarinu Petrović očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited,  kao i samostalna izložba sledeće godine u Beogradu.


U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević 
Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine je dodeljena osamnaesti put.

                                   
Organizatori Nagrade "Dimitrije Bašičević 
Mangelos": Fond "Ilija & Mangelos", Novi Sad i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

 

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i  informisanje Republike Srbije. 

Image and video hosting by TinyPic