Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Dragana Grujičić

Telo- "Telo"

Osnovna tematika kojom se bavim kroz svoje umetničke radove je telo. U pitanju je konkretno telo- moje telo: telo kao tamnica duše, telo kao izvor obolenja i fizičkog bola, kao izvor seksualnosti, kao izvor unutrašnjih sukoba, telo kao paradoks i uslov postojanja. Radovi koje radim od 2007-e godine imaju karakter vizuelnog dnevnika. Tema kojom se bavim je veoma intimna i predstavlja moje lično istraživanje kroz koje se konstantno prepliću umetničke i realne životne potrebe. U radovima često koristim autentične elemente iz života, kao što su lekarski recepti, fotografije, ambalaža lekova koje sam popila, proživljene situacije iz života u vidu tekstova ili narativnih scena, proporcije mog tela su milimetarski tačne, sve to radu daje i doku­mentarni karakter. Telo sagledavam iz više različitih tački gledišta, a najčešće su u pitanju medicinsko i spirit­ualno. Postoje dva motiva koji se konstantno prepliću u mom radu, to su potreba za egzaktnim i medicinskim posmatranjem sopstvenog postojanja i fenomena koji su deo tog postojanja. Drugi motiv je ona intenzivna, emotivna, želja da se fenomen sopstvenog postojanja(prisutnosti) istražuje kroz intenzivne granične emocije koje su često u konfliktu sa opšte prihvaćenim. Anatomske prikaze unutrašnjih organa koristim kao simbole stanja duše. U tehnologiji rada koristim različite materijale koji su u direktnoj vezi sa simbolikom slike. U tretiranju materijala koristim fizičku silu, uništavaju ih pripremam ih za novu funkciju u slici. Rezanje platna, razbijanje komadića stakla koje lepim na platno, izrezivanje reči, opsesivno ponavljanje brojeva, datuma, hermetičkih stihova… u mom radu predstavlja ritual oslobađanja od fizičkog i psihološkog bola. Motiv razlivene krvi takođe često koristim. Deo cele te priče o odnosu duha i tela, odnosno neskladu, je i religijsko osećanje.U mom slučaju to osećanje uključuje iskrenu potrebu za spasenjem.

 

    Lična drama sa neizvesnim ishodom se vremenom proširuje na društveno angažovanu tematiku. Moje interesovanje se pre svega odnosi na problem žrtve. Posebnu pažnju posvećujem fenomenu samoubistva, kao jednom od mogućih ishoda pomenute lične drame.

Ono sto me je zainteresovalo u vezi te pojave jeste nesklad izmedju fizičke slike tog događaja i slike koju u svojoj glavi ima osoba koja se odluči na taj čin. Bez obzira na koji je način samoubistvo izvršeno, slika njihovog mrtvog tela je uvek potresna i uznemirujuća. Društvo ih osuđuje, crkva ih osuđuje, često su proglašeni slabima. Ali onog trenutka kada počnemo da razmišljamo o tome šta je bilo u njihovim mislima slika se menja. Oni su hteli mir,svetlost, harmoniju, konačno oslobađanje od zemaljskih muka. Oni su hteli da njihova duša doživi smiraj, a ostavili su zastrašujuću sliku svog tela. Da li te slike zaista treba da nas zastrašuju?

Na slikama sa motivima ljudi koji su izvršili samoubistvo ponovo koristim religiozne simbole u želji da ih kroz moje slike na neki način približim tom njihovom idealu kojem su težili.

Toj pomalo sumornoj priči suprotstavljam razigrane slike, veselih boja, za čije izvođenje koristim plastelin. One na neki način simbolizuju veštačku sreću pokušavajući da utiču na lučenje serotonina u mozgu, sto je ustvari i jedino rešenje za pomenutu priču o samoubistvu. Seksualnost je takođe pokušaj prebolevanja.

 

    Priča o telu se takodje nastavlja u još jednom pravcu, pravcu jo egzaktnijeg istraživanja tela. Naime, u pitanju je rad sa snimcima magnetne resonance, jedan pogled u telo koji je moguć samo uz pomoć savremene medicinske tehnologije. Trenutno sam u mogućnosti da radim samo sa snimcima glave, ali sa kasnijim obezbeđenjem sredstava planiram da to istraživanje proširim.

 


Telo- "Autoportret"

Telo- "Peace for her soul"

 

O meni

                                                     BIOGRAFIJA

Dragana Grujičić je rođena 10.03.1983. godine u Beogradu. Završila je srednju školu za dizajn u Beogradu na odseku za dizajn tekstila.

Diplomirala je 2008-e godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Slobodana Roksandića i asistenta Zorana Dimovskog na odseku za slikarstvo sa prosečnom ocenom 9,81.

Izlagala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu:

2004, “33.Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU” Dom Omladine u Beogradu

2004, “Vašar umetnosti”, Atelje 212, Beograd

2005, “34.Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU” Dom omladine u Beogradu

2006, “35.Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU” Dom omladine u Beogradu

2006, “Izložba slika” galleria ISA Montecastello di Vibio,Italy

2006, “Izložba slika” Piccola galleria Montecastello di Vibio,Italy

2006, “Bijenale studentskog kolaža” galerija akademije BK

2007, “36.Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU” Dom Omladine u Beogradu

2007, “Izložba studenata Univerziteta umetnosti” galerija Magacin u Kraljevića Marka 4,

Beograd

2007, “Izložba nagradjenih studentskih radova”, galerija FLU, Beograd

2007, “Izložba nagradjenih studentskih radova”, opština Savski Venac, Beograd

2007, “Izložba slika likovne kolonije u Diakoptu”, Grčka

2008, “Likovna hronika Sremčice”, Galerija ‘73, Beograd,

2008, “Telo”, kulturni centar Rex, Beograd

2008, “Privatno je javno”, Galerija savremene likovne umetnosti, Salon 77, Niš

2008, “Izložba radova nastalih u radionici:Subjective atlas of Serbia”, galerija Magacin u Kraljevića Marka 4, Beograd

2009, ‘Urban Jealousy the 1st International Roaming Biennial of Tehran’, galerija Magacin u Kraljevića Marka 4, Bg

2009, “Bijenale malog formata u Grockoj”, Centar za kulturu, Grocka

Samostalne izložbe:

2006, “Izložba crteža i kolaža”, galerija Zavoda za kulturni razvoj,Rige od Fere 4, Beograd

Likovne kolonije:

2006, “Gredetin” u Gredetinu, Srbija

2006, dobitnik je stipendije za školovanje u “International School of Painting, Drawing and Sculpture in Umbria”, Italy koju je pohađala tokom leta 2006. godine

2007, “The 1st INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF PAINTING”, Diacopto, Greece

Učešća u radionicama:

2005, radionica Janisa Kunelisa,FLU, Beograd

2008, radionica: “Subjective atlas of Serbia”,Dom Omladine, Beograd

Nagrade :

2007, nagrada iz fonda “ Mr.Miodrag Janjuševic, akademski slikar”

kontakt:

tel:0643867536

0112522703

 

Web site

http://www.artslant.com/global/artists/show/58814-dragana-grujicic