Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Dušan Lazić

Digital Beach

Fizički - iskustveni prostor gradi se i prezentuje kroz digitalni svet, njegove vrednosti i načine izražavanja. U izgradnji je učestvovalo 14 računara sa različitih lokacija i u različito vreme. Tekstualnom formom na jednom kompjuteru beležen je proces pravljenja plaže korak po korak. Poslat je isti mail na 13 različitih adresa sa molbom za učešće. Tehnologija  se  ukazuje  kao  interaktivno  okružje  izvodjenja umetnika,  drugih  mašina,  publike  i  svih  njih  u  hardversko - softverskim relacijama. U drugom mailu objavljeno je dalje stanje plaže ljudima koji su odlučili da saradjuju sa pitanjem da naznače svoje željeno stanje u sajberprostoru u kom onaj prostor koji mi znamo ima vrednost nule. S druge strane, kroz  internet  je moguće doći do bilo kog prostora a u ovom slučaju ponuditi drugima bivstvovanje u sopstvenom. Dobijeni rezultat je unet u sliku plaže koja je formirana isključivo tekstualnom formom. Zasniva se ne  na  izvodjenju  završenog  dela, dogadjaja  ili  situacije,  već na  izvodjenju otvorenih  i  u procesu  pojavnih  relacija  izmedu fundamentalno različitih, mada tehnološki povezanih sistema. Ljudska  izvodjenja  nisu  prevodiva  na mašinska,  a mašinska  nisu  prevodiva  na ljudska  –  to  je  vrsta  relacija  mašina  i  ljudi  u  industrijskoj  modernoj  epohi.


Serbian Authentic Patterns

Simbol učestvuje u gradjenju specifičnih karakteristika nacija. Kulturna moć je takodje uticaj na harizmatičnost ili postavljanje trendova. Kreacije specifične muzike, tekstova, slika i ostalog milioni ljudi koristi da bi izrazili svoju individualnost i oblikovali svoju ličnost. Kulture jedna od druge pozajmljuju, kradu, mešaju se i spajaju sada više nego ikada. Teritorija je bitna ali nije ključna, jer su bitniji simboli i navike, koje se menjaju. Naš identitet nema veze sa teritorijom nego sa navikama i simbolima. Esencijalni pogled na identitet je autentičnost, lični fizički identitet i karakteristike. Serija kompjuterskih grafika spojena u knjigu - katalog koji sadrži tradicionalne srpske ćilime sa nesrpskim motivima, goblene sa epskim pesmama ispisanim u SMS maniru, bez ikakvog osvrta na pravopisne kanone i mini zbirku reči koje su u našem jeziku postale uobičajene.


Got Up Early

Tekstualne informacije su svuda oko nas i mi ih gotovo bez ikakvog napora percipiramo kao deo naše stvarnosti i okoline. Tim načinom života moderan čovek svakoga dana svoj mentalni kapacitet kontaminira bez ikakvog filtriranja na bitno i nebitno. Naš um je pun svesnih i nesvesnih informacija koje konstantno pune prostor našeg mozga gde ostaju trajno zabeležene. Unutra one menjaju prirodu sadašnjosti i takodje utiču na budućnost. U animaciji se prepliću informacije od reklamnih poruka, titlova, natpisa na majcama do SMS poruka.


 

O meni

Rodjen u Kragujevcu 1986.godine. Završio srednju školu za dizajn ,,Bogdan Šuput"
u Novom Sadu.Trenutno student treće godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za nove likovne medije. Učestvovao na više kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

 

Web site

http://www.vimeo.com/user1097590/videos