Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Bojana Nikolić

Sučeljavanje (Bojana+Mirko)

Izložba  Sučeljavanje simbolično obeležava početak traganja za jedinstvenim izrazom  koji teži da u sebi objedini suprotnosti muškog i ženskog, duhovnog i materijalnog.  Otisak naših tela na platnu je trag, antropometrija, trenutna ekspresija bića i njegove energije. Efekat smene svetlosti uzrokuje najpre vizuelni šok za posmatrača, da bi se ubrzo transformisao u čisto estetsko uživanje.

Spojiti se sa nekim isto je kao i hodati stazom koja je trnovita i predivna. Večiti ljubavnici, talasi i more, u sudaru emocija stvaraju prelep pejzaž i istovremeno se razaraju. Muzika stvorena na taj način je verovatno najprijatnija za naše uši, a rezultat njihovog traženja materijalizovan kroz kapljice sigurno je najlepši osećaj dodira. Naš susret, osećaj ljubavi i traženje budućnosti radi nastavka uzajamnog delovanja predstavljen je na materijalima koji se nalaze u našoj okolini, kao što je i ovaj svet oko nas materijalan i problematičan, u isto vreme fenomenalan. Naš otisak u prostoru i vremenu je trag naših tela na slikarskom platnu. Otisci su napravljeni fosforescentnim pigmentom, koji je prethodno nanesen na naša tela. Vidljivi su samo u mraku, sastoje se od dve strane, muške i ženske. Dvojna priroda sučeljavanja je priroda spajanja, priroda našeg bića, materijalnog i duhovnog. Uzorci bez tragova su prostor u kome se sudaraju naše energije bez svesti o tome. Oni sa tragovima predstavljaju naše razmišljanje o tome i veličanje moći prirode, ljubavi i vantelesnog. Jednostavnim menjanjem ambijenta iz mraka u svetlost, menjaju se i predstave uzoraka, njihova priroda, njihova materijalnost. (Mirko+Bojana, 2009)

Aktivnosti koje su se dešavale tokom trajanja izložbe i reakcije posmatrača na isto  trasirale su nove pravce razvoja celog projekta.  Grupa mladih filmskih stvaraoca Blue Flame pokazala je interesovanje za saradnju.  Deo video materijal a  smo već snimili u prostoru galerije tokom  postavke i trajanja izložbe. Ostatak ćemo  snimiti na otvorenom prostoru koristeći se opet  efektom fosforescentnosti.  Akcenat interesovanja kojim će se baviti video je proces nastanka dela, koji  neretko može biti uzbudljiviji od konačnog produkta .


Svetleći objekti (Bojana+Mirko)

Ideja svetlosti u mraku je stara, vezuje se za iluminaciju,  ekstazu, neku višu spoznaju.  Predstavlja iskru nade, želju za napredkom i visinama, dodir nedohvatljivog.

 Objekti bi bili  trodimenzionalni, izvedeni u jednostavnim i laganim materijalima (papir, žica) i iznutra osvetljeni svetlosnim izvorom.  Ovako oblikovani,  bili bi varijabilni, kako u odnosu na atmosferske prilike (vetar, kiša), tako i u odnosu na ambijent u kom su instalirani  (u ruralnoj sredini ili gradskom parku visili bi na drveću, a  u urbanoj sredini  sa prozora zgrada). Mogli bi da se izlažu i kao samostalni komadi, u galerijskom prostoru. Objekti će  moći vrlo lako da se sele sa jedne lokacije na drugu. Na ovaj način bila bi omogućena  stalna promenljivost,  time i dinamika  instalacije. Promena okruženja automatski bi menjala  i kontekste čitanja.

Svojom dimenzijom začudnosti objekti bi ostavljali impresivan vizuelni efekat, koji podstiče imaginaciju. Mogli bi da budu sve: čudovišta, NLO objekti, zvezde, čaure, jezgra, gnezda, aveti, čovek, zarobljen u svojoj ljušturi,  čovek spreman da poleti.

Objekti imaju visoko simboličko značenje - predstavljaju pobedu duhovnog nad materijalnim. 


Svetleći objekti (Bojana+Mirko)

 

O meni

Bojana Nikolić ,

slikar, magistar likovnih umetnosti.

Rođena je 31.7.1980. u Pirotu. Posle završenih redovnih i magistarskih studija slikarstva

na FLU u Beogradu, a u klasi profesora Čedomira Vasića. Upisuje doktorske studije slikarstva na istom fakultetu. Član je ULUS-a od 2006. godine. Dobitnik je nagrade za slikarstvo ”Rista i Beta Vukanović” 2005. godine. Gostujući je asistent na ACADEMIE des BEAUX-ARTS de Sainte-Radegonde, Tours, France.

Samostalne izložbe:

2009. Sučeljavanje, Dom omladine, Beograd.

2009. Fosforescent, predstava u Gradskom pozorištu u Smederevskoj Palanci.

2008. Multimedijalna instalacija FLUORESCENT u prostorijama MKM (Magacin u Kraljević Marka), Beograd.

2008. Objekti i slike, Salon 77 (Galerija savremene umetnosti), Niš.

2008. TRANSSLIKA, galerija FLU, Knez Mihajlova 53, Beograd.

2008. Slike, skulpture, mozaik, galerija Čedomir Krstić, Pirot.

2007. Land Art projekat na prostoru ispred zgrade FDU u Beogradu.

2006. Drugačije, galerija Ikar, Klub vazduhoplovstva, Zemun .

2005. Rare and precious jewellery, performans, Firenca, Italija.

2005. Slike, Velika galerija Doma kulture studentski grad, Beograd.

 

Mirko Stanimirović ,

diplomirani inženjer arhitekture. Rođen je 22.12.1977. godine u Beogradu. Diplomirao na Građevinsko arhitektonskom

fakultetu u Nišu na odseku Arhitektura. Na istom fakultetu pohađa doktorske studije gde je i

saradnik je u nastavi na predmetima Razrada projekta, Projektovanje stambenih zgrada, Studio stambene zgrade. Praktična iskustva stekao je u beogradskim ateljeima Zenit Inženjering, AMG, MAN, AMM i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije. Osnivač je nove niške škole stripa i art direktor strip magazina ”COMICS”.                                                

Samostalne izložbe:

Sučeljavanje, Galerija Doma omladine, Beograd, 2009.

Zrno osemdesetih, Narodna biblioteka, Smederevo, 1995.

Bacač kugle, Kulturni centar, Niš, 1994.

MIST, prva izložba stripova u Pirotu, Galerija Doma kulture, Pirot, 1994.

 

 Dosadašnji zajednički  projekti:

Sučeljavanje, Galerija Doma omladine, Beograd, 2009.

2009. Učesnci projekta Srbija@Espana u organizaciji Glorie Solas Gaspar i Sare Oblišar. Projekat podržan od strane Ambasade Crbije u Madridu, fondacije Alianza Hispanica, prof. na Univerzitetu UCM u Madridu dr Victor Zarza, rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu, prof. Čedomira Vasića.

Prva izložba Aprende Serbio en 15 obras (Nauči srpski kroz 15 radova)  je održana u Madridu,  2009 (mart-april) u galeriji  Centro experimental de Arte y Pensamiento, a sledeće tri će se održati u Lisabonu, Barseloni i Valensiji

2008. Analiza prostornih i programskih mogućnosti prostora kompleksa SIV-a, Muzeja savremene.

umetnosti i parka prijateljstva na Novom Beogradu.

2007. Idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje za zgradu Muzeja savremene umetnosti

Vojvodine.

 

 

Web site

http://www.bojananikolic.com/, http://wireframe22.tripod.com