Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Tatjana Saviæ

“ Priroda i njeni skriveni zvuci “

Opis dela – slika na platnu

Naziv dela : “ Priroda i njeni  skriveni zvuci

Autorka dela : Tatjana Savic -dipl.akademski graficar,profesor likovne kulture, specijalizacija na Akademiji Breri u Milanu- vizuelne umetnosti

Godina nastanka: 2008-2009

Dimenzije:  7, 5 m x 2, 7 m  

Ovde se radi o slici na platnu koja je i dalje u uskoj vezi sa prethodnim delima, ali se radi o delu koje je izvedeno na platnu i uradjeno je crnim tusem i perom i cetkicom. Ovo sto sam navela je naravno malo i logicno za sliku, ali cinjenica je da je ovde bitno naglasiti jer se radi o malo neobicnoj cinjenici da celu sliku ispunjavaju samo linije crne , koje se  preklapaju u odnosu na svoje debljine i duzine. Sama duzina linija kreira odredjenu mistiku rada, ali je bitno dodati da sve zajedno deluje vrlo upecatljivo podotovo iz daljine gde covek vise nije skoncentrisan na samu liniju i njene kvalitete ( koji fasciniraju osobe  koje nemaju toliko strpljenja ) i na cudjenje otkud toliko linija jer se radi o hiljadama i hiljadama linija. Ovaj rad govori o svojoj postojanosti sam za sebe , iako ga ja dovodim u vezu sa prethodnim crtezima , on svakako stoji nezavistan. Ali mi je bitno uspostaviti vezu sa prethodnim crtezima. 

E sada moram da naglasim da se i ovde radi o crtezu koji  je jos jedan iz serije crteza ciklusa o prirodu. Ovde se radi o radu koji je vrlo slican prethodnom radu , samo se radi o varijacijama, dakle ovde je prvo radjena podloga koja je izvedena u linijama tus i pero- crna boja , dakle jednolicne linije kojie su po celoj duzini formata i sklapaju jednu vrlo skladnu celinu sa frotazom koji je naknadno dodat. Ono sto je bitno dodati da su ovo crtezi koji zaista zahtevaju jedno veliko strpljene, a to je svakako  jedna od osobina koja mi je pomogla da dospem do Italije na specijalisticke studije.

Ono sto je bitno da ovaj rad korispondira prethodnom, ali koliko su god slicni toliko ujedno postoji i razlika jer je ovaj mnogo tamniji i zatvoreniji jer je i sklop linija, dakle sama podloga mnogo tamnija.

Inace ovaj rad je svakako mnogo zanimljiv i zbog same cinjenice da se na njemu preplitanje samih linija u pojednim delovima toliko spaja sa samom pozadinom da pozadina postaje i nevazna, a za mene je sama ta cinjenica bitna iz razloga da cesto dolazi do potiskivanja nekih stvari a da ih covek nije ni svestan. Ovaj rad, slika deluje pomalo mozda scenografski kada se posmatra, medjutim vrlo je daleko od toga, radi se zaista o jednom delu koje izaziva mnoga pitanja i polemike. Kada se posmatra iz blizine sve je skup linija, kada se posmatra iz daljine , ali zaista iz vece daljine od oko 10 ili 15 metara udaljenosti posmatraca od dela vrlo je upecatljiva sama ideja mene kao autora, jer sama prica o razigranosti, povezanosti i misterioznosti koja je moj cilj istrazivanja suma, stabala, drveca tj. same prorode je vrlo ocita. Pogotovo za one koji poznaju moj rad od ranije i znaju koliko je za mene ta tema bitna i kroz koliko crteza, slika, video radova i pisanih tekstova sam je obradila. Ono sto je meni bilo uvek bitno i sto smatram jednim od osnovnih zadataka jednog istinskog umetnika jeste da svaki umetti mora da ima svoj upecatljiv i prepoznatljiv izraz, dakle kada neko ko se razume u umetnost i ko je sa postovanjem prati vidi rad odredjenog umetnika moze sa sigurnoscu da kaze to je taj i taj umetti. Tako sam ja kako na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, pa sve i do Milana uvek bila upecatljiva i mnogi profesori i prijatelji su uvek znali o kome se radi kada izlozim radove. To mi pricinjava zadovoljstvo. Ne kazem da jedan umetnik ne moze da istrazuje razne sfere- naravno! Ali i dalje u svim sferama umetnosti jedna nit odredjenog umetnika uvek ostaje prepoznatljiva. Isto tako ne bih volela da neko pomisli da sada imam nameru da sama  hvalim svoj rad, ne/ nikako , ali cinjenica je da sam dosta prosla i ucestvovala na mnogim internacionalnim  kolektivnim izlozbama od kojih sam na nekima i bila prisutna , te se tako upoznala sa  sistemom  savremene umetnosti, sa sajmovima umetnosti, Bijenalima, licitacijama umetnickih dela, galeristima … Dosavsi u suore sa svim ovim desavanjima i sa svim ovim ljudima prva i osnovna stvar koju sam naucila, tj. potvrdila jer sam nekako i ranije bila tog misljenja jeste da jedan umetnik pre svega mora sam da postuje svoj rad i da bude itekako siguran u ono sta radi. Jer ukoliko sam svoj rad umetnik ne zna da obrazlozi u dovoljno jasnom svetlu, ne mogu ton i drugi da urade umesto njega, jer ipak to je ono minimalno sto umetnik duguje svom delu. 
 


“ Ma che vento ballerà dentro di te?” ( “ Kakav li vetar plese unutar tebe?” )

Opis serije crteza / instalacija pod nazivom “ Ma che vento ballerà dentro di te?” ( “ Kakav li vetar plese unutar tebe?” )

Autorka projekta  : Tatjana Savic -dipl.akademski graficar,profesor likovne kulture, specijalizacijana Akademiji Brera u Milanu- vizuelne umetnosti

Dimenzije :12,5 m x 1,8 m

Godina nastanka: 2007- 2008

Dakle s obzirom da sam pojasnila svoja dela iz oblasti grafike moram da potvrdim jos jednom da svoje radove iz oblasti grafike nalazim u vrlo uskoj vezi sa crtezima. Iako su crtezi vrlo veliki formati,radi se o radovima- delima koja su velika deset metara sa po metar i osamdeset visine. U pitanju je crtez,tj. crtezi koji su izvedeni na papiru , scenski papir. Dela su izvedena u kombinovanoj tehnici, rad je projekat koji je izveden u periodu 2007- 2008 god. I bio je izlozen u Milanu kao instalacija jer je bio dodat zvuk kao jedan od sastavnih elemenata same instalacije. Crtez je zamisljen tj.i uspesno realizovan u obliku instalacije u prostoru San Carpofora,a to je veliki prostor- bivsa crkva u samom centru Milana  gde sam imala odlicnu priliku da izlozim ova dela u svom nihovom svetlu jer je tesko naci izlozbeni prostor za tako velike formate,ali ne I nemoguce naravno. Zvuk je bio jako bitan jer je izrazavao sam osecaj misticnost sume I svega onoga sto me je interesovalo. U pitanju je bio repetitivni zvuk vode koja kao da kaplje koja je uz vrlo istancan ukus jednog muzicara I uz moje licno misljenje izabran nakon duzeg razmatranja. Zvuk ce biti prilozen na cd- prezentaciji crteza sa samim fotografijama celog dogadjaja. Ne samo da je moj cilj bila izloba I pokazivanje dela  vec sam i organizovala poetsko poslepodne na koje su se odazvale mnoge kolege,profesori i teoreticari iz oblasti umetnosti tako da cu Vam i te fotografie priloziti. Te fotografie prilazem i iz prostog razloga sto zelim da pokazem o kojim dimenzijama se radi i kako to sve zajedno deluje u prostoru, sto mislim da je jako bitan faktor jednog umetnickog dela. Postavlja se pitanje zasto tako velike  dimenzije?Svakako ne mislim da je format/ dakle veliki dokaz  kvaliteta nekog dela, po meni delo minimalnih dimenzija moze da ima mnogo vecu ili istu vrednost kao nesto gigantesco, ali u ovom slucaju ono sto sam htela da pokazem i dokazem o samom prostoranstvu prirode, samom miru koji oseca jedna osoba kada je unutar  jedne sume i ujedno svom tom haosu koji postoji unutar cele price , bio mi je potreban  ogroman  format. Nacin izrazavanja je isto to zahtevao jer je sve sastavljeno od sitnih linija i svakako to se samo moze na original crtezu videti ali cu ja sa najboljom voljom probati i to da Vam sa zadovoljstvom docaram fotografijama. Po meni jedno delo dise samo za sebe i jedna fotografija kada predstavlja neko delo ne moze bas najuverljivije da ga docara, ali dobro/ iskreno se nadam da ce se sustina dela videti dovoljno jasno.

Crtezi  su  izvedeni u  kombinovanoj tehnici (  presovani ugalj , olovka, pre svega tus i pero, sumska kreda ). Dakle  radi se o dvanaest i pol metara  x metar i osamdeset sto je cinilo jedan projekat, taj izlozeni. 

Na ovom radu je bitna cinjenica da je sve vrlo drugacije od necega svakodnevnoga jer postoji posebna vibracija linija. Naime sam rad je u uskoj vezi sa samom taktilnoscu, jer sama povrsina ne samo da je tako vibrirajuca nego je ujedno i vrlo diskutabilna ali u pozitivnom smislu. Zasto ovo kazem? Pre svega zato sto sam posmatrac rada- publika prosto bude uvucena u prostor pre svega teksture koja vlada na crtezu, a zatim i sama velicina je vrlo upecatljiv utisak.


“ Dzepne Venere “

Dela : slike , ulja na platnu, mural kao  sastavni deo serije

Ciklus slika , murala  “ Dzepne Venere “

Godina nastanka : period izmedju 2003 – 2009 god. 

Dakle ovde se radi o jednoj seriji slika, izvedenih u tehnici ulja na platnu koja su izvedena kao sto sam vec naglasila u periodu izmedju 2003 i 2009 godine. Radi se o jednoj seriji koja se sastoji od  oko 80 slika koje su uglavnom dimenzije 100 x 70, zatim 120 x 80 cm i 50 x 70 , sem par izuzetaka koji su izvedena na platnima 50 x 50 sm. Od ovih radova prilazem za konkurs samo pojedine, ali naglasavam da se radi o jednoj kompaktnoj celini  , s tim da naravno svaka slika  govori sama za sebe.

Ovde sada vidimo razliku i u izrazu mom licnom, jer iako  je moj likovni izraz vrlo prepoznatljivi po istrazivanjima u oblasti crteza i grafike gde dominiraju motivi drveca , suma i tamnog, isto tako slikam i  zenske aktove i bavim se apstraktnim slikarstvom. Medjutim koliko god da je u mom slikarskom izrazu prisutan apstraktan nacin prikazivanja, svakako je prepoznatljivo da se radi o zenskim aktovima koji su na pocetku bili dosta komplikovanije predstavljani, da bih kasnije dosla do potpunog pojednostavljenja cele price. Ovde mi je cilj bio poigravanje i istrazivanje boje, njenih sklopova i neizmernih mogucnosti. Medjutim iako je boja kao likovni elemenat bila jedan od osnovnih ciljeva, jako je bitno i to sto su i dalje ovde prisutne itekako linije jer kao sto sam ranije vise puta naglasila pisajuci o crtezima, linija mi je osnovno sredstvo izrazavanja pa cak kada se radi i o video radovima ili kada se radi o performansu.

Inace ove slike su zamisljene da se izloze uz jedan performans , dakle bile bi redovno okacene slike na zidu u odredjenoj galeriji i performans bi se sastojao od toga da  u toku otvaranja same izlozbe pocne redovno samo otvaranje i da osobe koje bi bile prisutne sa ulogom da otvore izlozbu redovno zapocnu samu svecanost uz naravno moje prisustvo, a onda bih se ja u toku same price osoba koje bi otvarale jednostavno izgubila i u rekordnom roku presvukla u jedno odelo koje bi bilo sasiveno i odradjeno kao jedna pokretna slika , dakle kao neka maskota izlozbe bih se pojavila. Cilj  je dakle da se masa sokira samom cinjenicom da se npr. nepristojno izgubim kada bi kolege govorile, a onda da se pitaju ko je sada to usetao u galeriju.

Zbog cega sve ovo? Cilj mi je da se uspostavi veca komunikacija izmedju samog umetnika i dela, a to je moguce tako sto bih na taj nacin  vise zaintrigirala same posetioce da pricaju sa osobom koja bi kruzila oko njih , do same cinjenice da bi se vrlo brzo i otkrilo da se radi o samoj autorki. Samo odelo bi bilo tako koncipirano da bi se sastojalo i od odredjenog sesira, lice i telo bi bilo islikano, kao i odelo, a onda bih nekog od posetioca zamolila da povuce odredjeni konac koji bi rastvorio odelo na dva dela, jedan deo odela bi ostao na meni, dok bi drugi poceo da spada i otkrio bi moje telo, polovinu / islikano i naravno intimni delovi pokriveni svakako bez pogovora. Dakle sam cilj bi bio interakcija, jer u danasnje vreme malo je teze odrzati paznju posetioca/ publike jedne galerije ukoliko ne postoji neka novina. Svakako ovo ne radim , tj. ne bih radila zbog publike, vec zbog prirode samog dela i same ideje. Inace sama izlozba tj. kada bi ovo sve bilo izvedeno/ naime  samostalnu izlozbu ovih dela , pojedinih sam pravila u galeriji Scena na Novosadskoj Akademiji , ali s obzirom da je sada serija slika itekako popunjena dodala bih ovoj prici sa performansom i jedan video koji bi ukljucivao istu maskotu/ mene aspred murala koji je izveden u  Conoplji/ mestu odakle sam .

Inace tu se radi  o muralu iz 2003/ 2004 godine koji je izveden jedan na sva cetiri zida unutrasnje sobe/ dakle u enterijeru i jedan u dvoristu na terasi dakle eksterijeru. To dovodim u usku vezu sa ovim slikama jer su u stvari slike i nastale iz ovog murala, kao detalji i produbljivanja same price. Prilozicu  fotografie murala, prilozicu fotografie slika, sam video rad i performans su nesto sto je u procesu.

Dakle ovaj mural koji je izveden u sobi je velicine od oko 4 m x 2,5 m svaki od njih, a u pitanju su 4. Dok je ovaj u eksterijeru velicine od oko 3,5 x 2m. 
 


 

O meni

BIOGRAFIJA

 

Tatjana Savic- diplomirani akademski graficar,profesor likovne kulture, specijalizacija vizuelne umetnosti Akademija Brera - Milano

 

Rodjena 05.02.1984 god.u Somboru. Zavrsila srednju umetnicku skolu za dizajn "Bogdan Suput"u Novom Sadu,odsek likovnih tehnicara. Zavrsila Akademiju Umetnosti u Novom Sadu_odsek grafika . Trenutno  ceka odbranu magistarske teze na specijalistickim  ( postdiplomskim )  studijama  na  Accademia di Belle Arti di Brera Milano(Akademija Lepih Umetnosti Brera- Milano) u Italiji, odsek arti visive-vizuelne umetnosti.

 

Ucesnica visebrojnih kolektivnih ziriranih izlozbi u zemlji  I inostranstvu .Ostvarila i 8 samostalnih  izlozbi .Ucesnica vise likovnih kolonija u zemlji( Likovna kolonija Muzeja Vojvodine,Likovna kolonija “Njaradi”,Likovna kolonija graficara  Kulturni centar-Smederevo) ,kao i jedne kolonije-rezidence za umetnike u Firenci-Italija .Najznacajnije kolektivne izlozbe:                                                      

 

*02.04.2001.Novi Sad –Mreza umetnickih skola                                                                                    

*16.04.2001.Beograd-Mreza umetnickih skola                                                                      *25.04.2001.Nis-Mreza umetnickih skola                                                          *04.05.2001.Leskovac-Mreza umetnickih skola                                                                                 *10.05.2001.Donatorska izlozba povodom obelezavanja 105 godina postojanja I rada srednjoskolskog Nikolajevskog doma( Prvog srpskog uciteljskog konvinkta).   

*14.05.2001.retrospektivna izlozba povodom obelezavanja prethodno navedenog  

*14.06.2002.Izlozba likovnih  radova  izvornog stvaralastva srpskog prosvjetnog I kulturnog drustva "Prosvjeta Teslic".

 *21.03.2003.Izlozba "Granicna podrucja erotike" u galeriji "Meander" u Apatinu                                *15.05.2003.Izlozba slika ulja na platnu u srednjoj umetnickoj skoli "Bogdan Suput"u Novom Sadu                    

*2003 god.Izlozba u srednjoskolskom domu u Somboru                                                                      

 *2003 god.Internacionalna izlozba EX-LIBRIS Rijeka (Hrvatska)                                                       

*2004.Izlozba grafika,crteza I skulptura zavrsne prve godine studenata Akademije Umetnosti u Novom Sadu 

*2004.Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralastva banja Vrucica u Teslicu   

*2005 god.Izlozba u galeriji "Progres",U Beogradu u fondaciji princeze Katarine Karadjordjevic                                                                                                                                                   *12.05.2005.Izloxba u galeriji Pavla Beljanskog-Novi Sad                                  

*17.05.2005.Izlozba u Srednjoskolskom  Nikolajevskom domu povodom 110 godina postojanja                                                                                                                            *24.05.2005. Medjunarodno graficko bijenale suve igle Uzice                                                                      

*2005Internacional art exibicion-Poland.Ex-libris  Municipal Public Library                                                    

*2005.Internacional art exibicion Mexico.Ex-libris "THE SNAIL"                                                             

*2006 god.Internacionalno bijenale grafike u Ceskoj                                                                                      

*2006 god.Bijenale studentske grafike u Beogradu                                                                                              

*2006 god. Peto Bijenale likovne I primenjene umetnosti u Smederevu

*2006 god.Izlozba ucesnika Sedme likovne kolonije “Subotica Palic 2006 “ galerija Yu Fest Subotica

*2006 god.Kolektivna izlozba slika ulja na platnu  u Ruskom Krsturu                                                              

*2006 god.Izlozba slika u dvorcu Dunjerskog  u Kulpinu                                                                                 

*2006 god.Kolektivna izlozba radova na predmetu crtanje  studenti trece godine u Kulturnom centru u Novom Sadu                                                                                                                 

 *2006.Kolektivna izlozba slika u galeriji Matice srpske na temu "Spanija” - pogled sa strane"                                                                                

*2006 god.Internacionalno bijenale grafike Rumunija

*2007 god.Izlozba studenata Akademije Umetnosti- Kulturni centar Novi Sad, Katolicka Porta

*2007 Internacional art exibition Mexico,Emilio Carasco Zacatecas , “ AQUA”

*2007god. Izlozba crteza,prvo Bijenale u Pancevu

*2007 god.Zajednicka izlozba mladih somborskih slikara pod nazivom “Stvarno u svetu snova galerija likovnog kulturnog centra “ Laza Kostic “ u Somboru

*2007 god. Zajednicka izlozba u Muzeju Vojvodine, izlozba svih ucesnika likovnih kolonija Muzeja Vojvodine

* 2008 god.Kolektivna izlozba sest najboljih studenata zavrsene prve godine , crtez –Brera, San Carpoforo – Milano

* 2008 Internacionalna izlozba  EX-LIBRIS Beijing-Kina ,povodom olimpijskih igara

* 2008  Izlozba grafika “Horizonti “ Beograd

*2008 La mostra “Tutti figli dal gennio” Izlozba “Sva deca genije”,kolektivna izlozba dela,crteza,grafika,fotografija -Lainate,provincia Milano(  najuspesniji studenti i profesori Brere).

*2008 Izlozba slika  galerija Ponte Rosso, izlozba Carlo dalla Zorza uvrstena medju dvadeset najboljih slikara

 

                                                                                

            NAGRADE I PRIZNANJA                                                                                           *2003 god.Osvojeno trece mesto na likovnom takmicenju srednjoskolskih domova u Subotici                                                                 

*2003.Izabrana za  "ucenika generacije 1984"srednje umetnicke skole u Novom Sadu                                                                                            

*2002/2003 Dobitnica nagrade kolektiva srednjoskolskog doma;besplatan boravak godinu dana u znak zalaganja I postignutog uspeha

 *2003.Dobitnica specijalnog priznanja za triptih na staklu na 26 Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralastva u Teslicu                                                                                                                          

*2003 god.Dobitnica Pohvalnice Kraljevskog doma Karadjordjevica za iskazani izvanredan uspeh u zavrsnom srednjem obrazovanju                                                                                    

*2004.Kandidat za godisnju nagradu Akademije Umetnosti "Mali crtez"     

Pored grafike intenzivno se bavi slikarstvom,skulpturom,istrazivanjem novih likovnih medija,fotografijom I performansom.                                                                                                  

*2006.Pohvala zirija na Petom Bijenalu likovne I primenjene umetnosti-Smederevo

* 2008 Uvrstena medju dvadeset najboljih slikara na konkursu za slikarstvo,nagrada Carlo dalla Zorza -galleria Ponte Rosso,via Brera- Milano.                                                                                 

                                                                                                                                                                                            

     Samostalne izlozbe :

* Galerija Srednjoskolskog” Nikolajevskog “ doma, Novi Sad ( 2002  god.)izlozba slika i crteza                                                                                                                   *Galerija Kulturnog centra “Laza Kostic “Sombor , 2005 god. Izlozba slika,crteza ,grafika

*Biblioteka “Karlo Bijelicki” Conoplja ,izlozba grafika , 2005 god.

*Galerija “2002 “ Gimnazija u Vrbasu, izlozba grafika 2007 god.

*Izlozbeni prostor , galerija Akademije Umetnosti , Novi Sad ,2007 god. Izlozba slika

*Galleria San Carpoforo, chiesa –samostalna izlozba u sklopu Akademije Lepih Umetnosti Brera, ( Accademia di Belle Arti di Brera )Milano ,izlozba crteza velikih formata- 10 metara, instalacija …

Tatjana govori tecno italijanski i engleski jezik.

 

 

Web site

http://