Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Nikola Velicki

Krajputas 1

Krajputaši su spomenici postavljeni pokraj puta, a po pravilu su posvećeni postradalim vojnicima sahranjenim u dalekim zemljama ili kojima se grob ne zna. Pojavili su se u XIX veku, posebno u posleratnim vremenima.
Nekada su se krajputaši pravili s namerom da potsete na neke duše koje su hodale zemljom, oni čine deo burne istorije Balkana i postoje da bi svedočili o prošlim vremenima. Umetnički dojam kojim odišu ovi spomenici nije svesno stvaran, on je nastajao uporedo sa spomenikom, a umetničke tehnike su imale za zadatak da privuku pažnju putnika namernika-bile su prakticnog karaktera. Sa moje tačke gledišta iz te spontanosti i jednostavnosti oblika i forme nesvesno su nastali motivi u kojima sam pronašao inspiraciju za svoje radove


Krajputas 2

Iako su nastajali u dugom vremenskom periodu i na velikom području, povezuje ih ista svrha i mnoštvo zajedničkih motiva, naravno vreme je ostavilo traga i uticalo mnogo na stvaranje ove forme, a svaka sredina je ugradila ono svoje, specifično. Ja sam pokušao prikažem suštinu ovog izraza


Dosli

Instalacije “Došli” su radjene u selu Viča pokraj Čačka, a inspiracija su čuveni znaci u žitu. Večita provokacija, stvari koji nisu na mestu gde bi trebalo da budu i dilema da li su ih radila bida koja nisu sa naše planete teme su ovih radova. Instalacije su radjene na mestu gde de ih videti samo mali broj ljudi i u veoma kratkom vremenskom periodu. One su u selu bile postavljene samo jedan dan i nakon toga sklonjene. Ostale su samo fotografije kao dokument da su tamo nekada bile.
Nikola


 

O meni

Biografija:
Rodjen 1983. godine u Nišu. Diplomirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 2008. godine na smeru grafika u klasi prof. Miodraga Mladjovića. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija na istom fakultetu kod mentora prof. Žarka Smiljanića. Član je ULUS-a od 2009.
Samostalne izložbe:
"Digital print", Dom kulture Studentski grad, Beograd, februar 2008,
"(Ne)ready made", Fakultet Likovnih Umetnosti, Beograd, avgust 2008. (sa Damjanom Kovačevićem
„Gospoda Tajanstveni“, Dom kulture, Sopot, 2009.
Nagrade:
Nagrada za grafiku na 13. bijenalu studentske grafike SCG-a, 2006.
Nagrada za grafiku na Fakultetu Likovnih Umetnosti, 2007.
Stipendista je Republičke fondacije za mlade talente.
Ucesnik je 1. internacionalnog slikarskog simpozijuma u Diacoptou, Grcka, kao i 36. Lipovačke kolonije.

 

Web site

http://www.artgallery.rs