Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Marija Đorđević

Po ovakvom danu

video rad//9 min //2008-2009

Subjekat ovog rada je tokom perioda od jednog meseca vodio dnevnik događaja. On revnosno beleži svoje radnje (od 10:50 doručkujem, 11:o7 – 11:33 gledam TV, 16:45 susret sa B.V.). Tonski beleži i pojedine razgovore koje je vodio.
On je savršeni špijun samog sebe.
Od prikupljenog materijala sastavila sam scenario jednog njegovog prosečnog dana. Ceo dan je isplaniran, određen od jutra do večeri.  Kada, gde, šta i sa kim. Osoba sa kojom se sastaje u kafani dobija dijalog koji izgovara, čovek koji mu stane pri stopiranju nailazi u tačno vreme i izgovara svoj deo teksta, zna se šta će jesti, kada će uključiti TV. Skoro ništa nije prepušteno slučaju. Po ovom scenariju subjekt izvodi svoj dan koji je fikcija (zasnovana na stvarnosti kao što se naglašava u pojedinim filmovima) jedina publika i svedok ove izvedbe je kamera koja ga celim putem prati.

v
iše o "Po ovakvom danu" na http://marijadjordjevic.wordpress.com/2009/04/25/on-a-day-such-as-this/


Društvena igra

javna akcija //2008

Tokom društvene igre, predmeti iz zapećka domaćinstva kao i sami učesnici igre, ranije potpuni neznanci, menjaju svoje dotadašnje odnose.

Ispitujući predmetni svet domaćinstva, nailazim na skrajnute zone van upotrebnih ili estetskih vrednosti..Opstanak predmeta koje čine takve zone,na odredjenom mestu ,obezbedjuje njihova beznačajnost, smisaona diskretnost.
U svakom domaćinstvu(osim ekstremno organizovanom) postoji fioka ili kutija u  kojoj se mali predmeti o kojima vlasnik ne zeli ili nece da odlučuje ili razmišlja,akumuliraju,nekad i godinama.U takvoj fioci\kutiji mogu se naći npr. papirići sa telefonskim brojevima, polomljeni privesci za ključeve, istekle propusnice, sitan novac iz strane zemlje u koju se nikada nećete vratiti, figurice iz Kinder jaja… lista je beskonačna.
Da li su ti predmeti za bacanje ili čuvanje?
Da li neko drugi može umesto vas da odluči?
Različiti ljudi su pozvani da donesu sopstveni primerak ovakve fioke/kutije u javni prostor (galeriju) i tu se sretnu sa potpuno nepoznatom publikom spremnom da sudeluje.

Pravila igre

Za 2 igrača+vlasnika fioke\kutije*od sada nazivan samo vlasnik
Igraci i vlasnik fioke\kutije se ne znaju od ranije
1. Igrači imaju 10-15 minuta da vlasniku kutije postavljaju bilo kakva pitanja o njegovom životu.Vlasnik bi trebao da odgovora iskreno i time pomogne Igračima da steknu što tačniju sliku o njemu. Sva pitanja su dozvoljena sem onih koja su direktno vezana za sadržaj fioke\kutije. U ovom stadijumu igre igrači nemaju pristup fioci\kutiji
2. Vlasnik donosi svoju fioku\kutiju na sto i napušta prostoriju. Igrači započinju
igru. Jednu za drugom svaki igrač uzima po jedan predmet iz fioke\kutije
I odlučuje da li je ta stvar za bacanje ili čuvanje.Svaki igrač ima po dve
gomile\hrpe: jednu za predmete koji bi po njihovom mišljenu vlasnik bacio a drugu
 za predmete koje bi zadrzao\čuvao.U ovom delu igre igrači pokušavaju da se poistovet
e sa vlasnikom i da zamisle šta bi on sa tim predmetima radio?Igraju dok se fioka\kutija ne isprazni.
3.    Vlasnik se vraca medju igrače , sada u ulozi sudije.
Pregleda obe gomile prvog igrača i broji koliko ispravnih i koliko pogrešnih odluka
 je ovaj doneo; od broja ispravnih oduzima broj pogrešnih i dobija rezultat prvog igrača.Isti
 postupak važi i za drugog igrača.Igrač sa većim brojem je pobedio.Dok vlasnik donosi odlu
ke o  sudbini pomenutih predmeta,on objašnjava igračima,zbog čega su mu ti predmeti potrebni,a zbog čega ne.


Mirna do marta

Trenutno radim na "kućnom" mjuziklu, video radu u kojem se kao i u "Po ovakvom danu" bavim svakodnevicom jedne osobe - ovoga puta moje majke.Ona je penzionerka i živi na selu u blizini Beograda.Njena tvrdnja da joj je svaki dan isti tj. da postoji obrazac, rutina od koje njen dan malo odstupa je i polazište ovog rada.
U mjuziklima me oduševljava glorifikacija trivijalnosti - nema mesta ili situacije gde nemože da se peva i igra: na pijaci (My Fair Lady), krovu(Mery Poppins), požarnim stepenicama (West Side Story), u fabrici , tokom i posle ubistva (Dancer In The Dark) ili pak zatvoru (Jail House Rock).U "Mirna do marta" postoje 4 muzičke teme koje su napisane svaka za odredjeni deo dana.Peva ih hor,koji se pojavljuje i u videu.On prati dnevni ritam moje majke: budi je, ispraća na (obavezni) popodnevni odmor, noću je uspavljuje.
Posmatramo je kroz radje(budi se,obradjuje baštu,hrani životinje,gleda TV,čisti) koje su igrački stilizovane ili ritmički odgovaraju muziku i svakodnevica postaje (skoro) zavodljiva.


 

O meni

Marija Djordjevic

rodjena 1980. u Beogradu,

Studirala na FPUD Beograd, Akademiji likovnih umetnosti u Pragu,

od 2006 na post-diplomskim studijama na Hochschule fur Bildende Kunst ,Dresden

Živi i radi u Beogradu.

Kontakt

bojanara@yahoo.com

www.marijadjordjevic.wordpress.com

izlozbe,akcije u pripremi

//Avgust 2009,Nemesta (Non)l places,organizacija Muzej savremene umetnosti,kuratori: Dušica Dražic i Una Popovic

//2009,učesnik, projekat Burger,organizacija Anonymousaid,Beograd//

Izbor proslih izlozbi i akcija

//Mart-Maj 2009 Po ovakvom danu,samostalna izložba,Galerija DKSG,Beograd //

2008 Mogući zavičajni muzej ,zajedno sa Erin Obradović,Muzej kulturne istorije Požarevac u

okviru Povratka Gastarbajtera // Jul 2008 Theme song, samostalna izložba, Museum of Fine Arts ,La Valetta,Malta //2008 namenskrank,samostalna izlozba,Galerie fur Junge Kunst Schauspielhaus,Dresden //2008 Gesellschaftsspiel,drustvena igra,izlozba Parasiten,kurator Susanne Greinke,Oktagon der HfBK Dresden //2008 Drustvena igra,tokom izlozbe 3 Slucaja,Kulturni Centar Beograd //2007 …domáci,projekt sa Hanom Vinklarkovom,Jitkom Chuchelnom(ex Artistka),Gallery of Academy of Arts,Architecture and Design,Prag //2007 Die Kiste ,performans,Ostrale Zentrum fur Zeitgenosische Kunst,Dresden //2006 Minimal Fetisch,grupna izlozba,Galerie Freiraum05,Dresden //

2007 Grant Nadáce pro Součastne Umeni / Foundation for Contemporary Art ,Prag

za projekat …domáci(Hana Vinklarova,Jitka Chuchelna,Marija Djordjević

2008 rad u kolekciji Museum of Fine Arts, La Valetta,Malta

 

Web site

http://www.marijadjordjevic.wordpress.com