Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Pešo Grgić

E-ART-H

Projekt – instalacija

Projekat treba da podstakne razvoj svijesti u pravcu očuvanja i oporavljanja planete Zemlje od narušene ravnoteže izazvane neprekidnom destruktivnom intervencijom ljudi na zemljin biljni i životinjski svet. Projekat deluje sa nekoliko elemenata uklopljenih u jednu celinu koja podražava izgled sobe u kojoj čovek provodi najviše svog vremena.

Elementi projekta su:

*soba – improvizovana soba određenih dimenzija, od gips-karton ploča,

*prozor – kao najstariji izum za gledanje kroz zid – kontakt između ličnog prostora (pećine, kolibe, sobe...) i vanjskog (prirode)


*slika – apstraktna slika slikana uljem na dasci, dasci koja je prvobitno bila gornji deo stola (u ovom slučaju treba ukazati na recikliranje predmeta koji su izašli iz upotrebe, a u cilju očuvanja prirode). Slika kao vizualna predstava na dvodimenzionalnoj površini u ovom slučaju na apstraktan način predstavlja razvoj i širenje čovekovog delovanja u beskonačnom prostoru. Uloga ove apstraktne slike je da kod posmatrača izazove potrebu za razmišljanjem. Umetnuta je u okvir od gipsane bele bordure i nalazi se na zidu sobe.

*video – projekcija kratkog filma (00:00:51) koji se na humorističan način bavi temom borbe protiv uništavanja života na planeti Zemlji, ovakvog kakvog ga mi poznajemo. Film sugeriše na to da još uvek nije kasno, ali je potrebno da pojedinci preuzmu inicijativu.

Film se prezentuje na monitoru sa slušalicama. Monitor se postavlja na sto koji je već smešten ispod slike.


*tekstprojekcija teksta koji ukratko objašnjava važnost uključivanja svakog pojedinca u borbu za očuvanje i oporavljanje planeta Zemlje. Tekst se uz pomoć projektora emituje na zid sobe, dok se sam projektor nalazi na stolu. Tekst koji se emituje na zid bio bi ispisan fontom koji je rekonstrukcija rukopisa Nikole Tesle. Na taj način bi tekst, odnosno svetlost koja ispisuje slova na zidu, metodom aproprijacije dobio dovoljnu snagu da kod promatrača izazove strahopoštovanje i volju da se uključi u svakodnevno očuvanje flore i faune, s obzirom da je Nikola Tesla čovek koji je sudelovao u stvaranju informacijske tehnologije i u oblikovanju sveta kakvog ga mi danas poznajemo.


Trstenik

Digitalno obrađena fotografija na kojoj  je motiv uobičajen industrijski pejzaž. Inspiracija - snaga kombinacija i odnosa boja, kao i same strukture Van Gogovih slika.
Taj specifičan sklop likovnih elemenata postignut je ovde upotrebom savremene tehnološke opreme; poslednja faza razvoja rada nije ulje na platnu kao kod Van Goga nego digitalni otisak (beskrajno promenjivih dimenzija i beskonačnog broja kopija).


Una

Digitalna fotografija koja sada egzistira u virtuelnom svetu za razliku od svojih predhodnica koje su popunjavale albume i galerije. Jedna tačka na planeti sada je dostupna bilo čijem pogledu. Prelaskom pejzaža u digitalni oblik obezbeđen je njegov beskonačan život.
Tako je slika sačuvana od materijalnog propadanja.


 

O meni

Pešo Grgić, rođen 01.03.1978. u Novom Gradu (Bosanski Novi) Bosna & Hercegovina, do svoje sedamnaeste godine živeo u Dvoru na Uni (Hrvatska).
1995. se preselio u Beograd i završio četvrti razred srednje škole u Prvoj beogradskoj gimnaziji.
2003. upisao Višu školu likovnih i pimenjenih umetnosti  u Beogradu, smer Dekoracija enterijera i aranžiranje. Iste godine učestvovao u Prvoj likovnoj koloniji u Dvoru.
U toku studiranja imao samostalnu izložbu - Instalaciju u Happy Gallery SKC u Beogradu 2005. godine.
Od januara 2007. godine radi u internacionanoj kompaniji Metro Cash & Carry u Zemunu (Beograd) na odeljenju Dekoracija kao Decooperator.
Na radnom mestu se bavi grafičkim dizajnom, digitalnom štampom i dekoracijom distributivnog centra.
Juna 2008. izložio crteže, a u septembru 2008. slike rađene uljem na platnu u Knjižnici i čitaonici Dvor u Dvoru (Hrvatska).
Usavršavajući svoja tehnička znanja uspešno završio kurs za web dizajn. Pored slikanja i digitalne fotografije, posebno zainteresovan za vizuelnu kulturu u savremenoj komunikaciji.
I dalje intenzivno istražuje teoriju savremene umetnosti i usavršava svoja tehnička znanja. Sve to u cilju pravljenja što boljih radova čija bi uloga bila da olakšaju i unaprede komunikacju među ljudima.
Više informacija na linku.

 

Web site

http://www.pesogrgic.com/