Finale 2011 Producirani radovi Arhiva Finale 2012

 

 

 

 

Jelena Vladušić

MARIJA IMA ZLATNE RUKE

                Fotografije iz ciklusa Marija ima zlatne ruke predstavljaju svojevrsnu arheologiju svakodnevice. Fotografisane su žene u tipično ženskom prostoru skupa sa sadržajima koji ga čine takvim: haube, vikleri, češljevi, peškiri, ženski časopisi. Mesto za ulepšavanje - laboratorija lepote. Pri tom, neočekivano,  osobe na slikama su starice: usahlih lica , izborane, podbulih očiju, ptičje zaoštrenih crta, one koje su najmanje pripadne "mestu" proizvođenja lepote. Doduše, one koreliraju  sa dotrajalim i demodiranim izgledom samog salona. Pomalo "zaboravljeno" mesto sa svojom "zaboravljenom" klijentelom.

Ozbiljna, nevesela lica podvučena jarkošću, crvenilom okolnog dekora. I među njima kao "dobra boginja" ovog svetilišta,  frizerka Marija, zapravo i sama pripadna ovom zaboravljenom krugu.

                I upravo kroz  proste činjenice života, kroz inserte iz ritualnih ženskih rutina  banalnost svakodnevice nalazi svoje mesto u umetnosti. Lišena bilo kakve patetike ona  postaje priča o dostojanstvu i neposustajanju. Mesto magijskog preobražaja, simbolički još uvek  zadržava  tu svoju funkciju iako je već davno prestalo da bude mesto rađanja lepote.


PB-INF-28-10-05/SOBA-BR-2

Naizgled šifrovan naziv ,,PB-INF-28-10-25/SOBA-BR-2”  krije u sebi priču o višednevnom boravku na infektivnom odeljenju Pokrainske bolnice u Novom Sadu , u društvu obolelih od salmonele , sa sopstvenom salmonelom prirode. Crno-bele fotografije nevelikog formata , predstavljaju decu koja su se tih dana zatekla na lečenju. Ako je neko kao dete proveo samo nekoliko dana u bolnici, makar malo i prolazno bolestan, zasigurno neće zaboraviti onaj osećaj napuštenosti i usamljenostikoji su ispunili i otežali te dane. Postoje situacije kada se čovek oseća tako nesavladivo sam, kada nikakvo saosećenje ne može da prodre preko te granice. Deca, zanemela čak i u igri, čekaju da se vrate svojim životima.


RĐA NA ORUŽJU RĐA NA MLADOSTI

Svakodnevnim prolaskom pored kasarne zaintrigiralo me je kako može da izgleda unutar tog prostora. Vojska kao obaveza nije mi pretila,  tako da mi je sve u vezi sa njom predstavljalo izazov. Vojni objekti  kao da su me privlacili samom njihovom nepristupačnošću. Moja želja da idem kuda želim stavila mi je aparat u ruke i dovela u vojsku, mesto koje je u mojoj zemlji isključivo rezervisano za pripadnike ,,jačeg" pola.   Moj rad predstavlja pokušaj da se predhodne mentalne slike zaodenu ruhom vidljivih predstava. Još pre samog ulaska imala sam nekakav predoseca same slike kasarne , mesta na kome je čovekov smisao za red , simetriju i poredak demonstriran u svom ogoljenom obliku. Iz svega proizilazi ,,razumem". Entrijer vojne ustanove je zaista poseban. Kroz njega je prošlo mnogo ljudi. Zapravo nisu svi ti ljudi prošli tuda. Oni su tu boravili. Tu su spavali, tu se kupali, tu su prolivali svoj znoj i suze, tu su sticali svakodnevne uspomene…Ipak, tuda kao da niko nikada nije prosao. Sve je hladno. Zidovi su samo mrtvi svedoci prostora.

Realizcija rada predstavlja neku vrstu akcije, ulaska u vojne objekte, njihovo snimanje, a same fotografije predstavljaju finalni dokumet.


 

O meni

LIČNI PODACI:                                                                                           

·         Ime i prezime : Jelena Vladušić

·         Datum rođenja: 27.04.1984. godine

OBRAZOVANJE:

·         Apsolvent na Univerzitenu u Novom Sadu , Akademija umetnosti

·         odsek: likovni

·         smer: departman za nove likovne medije i fotografiju – FOTOGRAFIJA

·         Gimnazija : ,,Laza Kostić” – opšteg smera

 

IZLOŽBE:

2009: ,,Granicna podrucija erotike” Noc muzeja , Art Klinika , Novi Sad

2009:  Izlozba fototgrafija fakultela umetnosti Grcke i inostranih fakultela ; Gete institut u       

             Solunu i Muzej vizantiske civilizacije Geni Cami, Solun, Grcka

2009 : ,,Mali Princ”, Multimedijalni centar Akademije umtnosti, Novi Sad

2009: ,, “ Ready Made Re _Made”,  Galerija savremene umetnosti Smederevo , Slavko Timotijevic

2009:     Samostalna izlozba ,, PB-INF-28-10-05/SOBA-BR-2 ’’  Sok galeija,  Art Klinika, Novi Sad

2008: ,,Perspektive VII”  Art klinika, Novi Sad

2008: ,,Zavrsna izlozba studenata IV godine“ ( departman likovnih umetnosti); Akademija umetnosti Novi Sad , Galerija Matice srpske,    Novi Sad

2008.  ,, Pozorište u fotografskoj umetnosti  “ 12. Međunarodno trijenale pod pokroviteljstvom FIAP-a, Sterijino pozorje, Srpsko narodno pozorište , Novi Sad

2007. ,, Svetski  bijenale studentske fotografije“, Master centar,  Novi Sad

2005. ,,Firenca“, SACI – Studio Art Centre Intrernational, Firenca, Italija

2004.  ,,25. Savezna izložba fotografije”, Aleksinac

2004.   ,,Tragovi svetlosti”, Studentski kulturni centar, Novi Sad

 

NAGRADE:

2008. Perspektive 7 -  kategorija: fotografija ( ,,žiri laika” Art klinika )

2008.  Godišnja nagrada departmana likovnih umetnosti za najuspešniji rad u   umetničkoj disciplini – FOTOGRAFIJA

2008. FIAP - Zlatna plaketa na medjunarodnom trijenalu pozorišne fotografije ,, Pozorište u fotografskoj umetnosti“ , Sterijino pozorije, Novi Sad

2004. Trece mesto za kolekciju na 25. Saveznoj izložbi, Aleksinac

 

RADIONICE

2005. ,, Outside Experimental ART project” SACI – Studio Art Center International, Firenca , Itelija

 

 

Web site

http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/mypage.jelena.vladusic.php